matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż
paulina:
Punkt P leży wewnątrz prostokąta ABCD (nie na środku). Wykaż, że suma pól trójkątów APB i BPC jest równa sumie pól trójkąta APD.
15 lut 18:57
Trivial:
Teza: P
ΔAPB
+ P
ΔDPC
= P
ΔAPD
+ P
ΔBPC
L P
1
1
1
1
Dowód: L =
b(a−y) +
by =
b(a−y+y) =
ab.
2
2
2
2
1
1
1
1
P =
a(b−x) +
ax =
a(b−x+x) =
ab.
2
2
2
2
L = P cnd.
15 lut 20:21
paulina:
Wielkie dzięki
15 lut 20:35