równanie kwadratowe z warością bezwzględną
kasia: Rozwiąż równanie:
|2x2−3x+1|=0
bardzo proszę o pomoc...
15 lut 18:55
ICSP: to to samo co
x2 − 3x + 1 = 0
15 lut 18:55
kasia: tzn. że tak samo to rozwiązać jakby to było zwykłe równanie kwadratowe ?
15 lut 18:56
...: musisz rozpisać na muduły
|2x2−3x+1|=0 v −|2x2−3x+1|=0
0=2x2−3x+1 v 0=−2x2+3x−1
15 lut 18:57
ICSP: tak, ale tylko jeśli to się równa 0.
15 lut 18:57
ICSP: PO co moduły skoro wyjdzie to samo

Tylko czas tracisz. Miejsca zerowe się nie zmieniają.
15 lut 18:58
kasia: dzięki
15 lut 18:59
ICSP: Tylko gdyby było np. = 5. To już będzie troszkę inaczej.
15 lut 19:01