Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P.
Anka: Znajdź równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie P.
x2
f(x)= ----- P(1, 0.5)
x+1
Ktos zrobi? Prosze bo nic nie rozumiem a wystarczy ze ktos zrobi
6 lut 00:31
Bogdan:
Styczna y = ax + b, xo = 1, yo = 1/2
2x(x + 1) - x2 x2 + 2x
f'(x) = -------------------- = -------------
(x + 1)2 (x + 1)2
a = f'(1) = 3/4
1/2 = (3/4) * 1 + b
b = -1/4
Odp. y = (3/4)x - 1/4
6 lut 00:43
Anka: NIe bardzo rozumiem skad te 2x i te 3/4 prosze o pomoc
6 lut 12:44
Anka: Może ktos wytlumaczyc i sprawdzic czy zadanei zostalo poprawnie wykonane?
6 lut 13:19
Bogdan:
Punkt styczności ma współrzędne: x = 1, y = 1/2.
Podstaw do wyznaczonej pochodnej f'(x) w miejsce x liczbę 1, czyli oblicz f'(1).
Otrzymasz f'(1) = 3/4
Styczna ma równanie: y = ax + b
Przypominam, że współczynnik kierunkowy stycznej a jest równy wartości
pochodnej funkcji w punkcie styczności, czyli a = f'(1).
Do tego równania wstaw w miejsce y liczbę 1/2, w miejsce a obliczoną wartość
f'(1) = 3/4, w miejsce x wstaw liczbę 1. Otrzymasz równanie z niewiadomą b.
Po rozwiązaniu tego równania otrzymasz b = 1/4
6 lut 13:27
Bogdan:
A sprawdzić możesz sama, przy okazji sprawdzania nauczysz się samodzielnie
rozwiązywać ten typ prostych zadanek. Życzę powodzenia w nauce.
6 lut 13:36
Anka: dzieki bodzio
6 lut 13:55