katy w wielościanach
Ania: Wysokość graniastosłupa prostego trójkątnego ma długość 1. Dwie przekątne ścian bocznych
poprowadzone z tego samego wierzchołka,mają długość √3 i są do siebie prostopadłe, pod
jakimi katami nachylone są do siebie ściany boczne graniastosłupa.
Totalnie nie mogę sobie z tym poradzić,bardzo prosze o pomoc!
15 lut 18:42
Ajtek:

|AD|=1, |DB|=|DC|=
√3
Z Δ BCD → |CB|=
√6
Z Δ ABD i Δ ACD → |AB|=|AC|=
√2
Δ ABC jest równoramienny.
h Δ ABC=
√22
Czyli sinABG=
12=sinACG → kąty: ABG i ACG=30 stopni
Kąt BAC 120 stopni.
Chyba o to chodziło.
15 lut 20:10
Ania: Dziekuje bardzo
15 lut 23:05