matma;/
zakłopotany: witam . nie rozumie pewnego zadania

wogole nei wiem jak je zrobic .

pomoze ktos

Przekrój kuli płaszczyzną zawierającą jej środek ma pole równe 48 pi cm
2. Ile wynosi pole
powierzchni tej kuli
15 lut 18:35
zaklopotany: Eta, pomozesz albo ktopś bardzo prosze

:( nie wiem jak to zrobic, a musze sie nauczyc na
jutro..
15 lut 18:48
zdesperowany student: o ile dobrze rozumiem zadanie to chodzi o pole kola po przecieciu.
wzor na pole kola to πr2
otrzymasz promien tej kuli i wtedy bedziesz mogl obliczyc pole powierzchni kuli.
15 lut 18:52
ICSP: Płaszczyzna zawierająca środek kuli to np przekrojenie jabłka na dwie równe części.
Przekrój kuli jest kołem z tego względu mogę obliczyć promień kuli.
p = πr2
48π = π r2 ⇔ r2 = 48( do pola będzie potrzebny r2 dlatego nie pierwiastkuje)
Pole powierzchni kuli wyraza sie wzorem: 4πr2
P = 4π * 48...
15 lut 18:52
ICSP: Zakładamy że jabłko jest idealną kulą.
15 lut 18:53
zaklopotany: wiec
15 lut 18:57
zaklopotany: 192 pi cm
2

tak
15 lut 18:58
ICSP: Moim zdaniem tak.
15 lut 18:58
zaklopotany: dziekuej
15 lut 19:00