Zadanie z treścią
Ev: Prosiłabym o pomoc w tym zadanku, bo próbuje i probuje i gubie sie w tym wszystkim już

W banku, w którym roczna stopa procentowa dla kredytów konsumpcyjnych jest równa 18%
bierzemy kredyt w wysokości 6000zł. Kredyt spłacamy w 6 miesięcznych ratach na które
składaja sie raty kapitałowe 1000zł i miesieczne odsetki od aktualnego zadłużenia.
Pierwsza rata jest równa 1000zł plus 1,5% od kwoty 6000zł. Oblicz wysokość trzeciej raty
i łączną kwotę odsetek.
5 lut 23:24
Spike: A na raty malejące jest w ogóle wzór?
6 lut 01:15
Spike: 6000-(1000+0,015*6000)-(1000+0,015*4910)-(1000+0,015*3836,35)=
6000-1090-1073,65-1057,54524= 2778,80476
trzecia rata- 1057,54524zł
łączna kwota odsetek w ciągu 3 miesięcy- 90+57,5+73,7=221,2zł
i takie rzeczy to chyba na piechotę trzeba liczyć, bo wzoru dla odsetek malejących nie
znalazłem, chociaż szukałem na necie
6 lut 01:23
kredytobiorca:
Raty, raty

oj te raty! 6 000 zł kredyt 1,5 %odsetki na m-c
1 rata 6 000 zł * 1,5% = 90 zł odsetki
więc spłacamy 1000 zł + 90 zł = 1 090 zł
2 rata 5 000 zł *1,5% = 75zł
więc spłacamy 1000 zł + 75 zł = 1 075 zł
3 rata 4 000 zł * 1,5% = 60 zł
więc spłacamy 1 000 zł + 60 zł= 1 060zł
4 rata 3000 zł *1,5% = 45zł
więc spłacamy 1 000zł + 45zł= 1 045 zł
5 rata 2000zł *1,5% = 30 zł
więc spłacamy 1 000 zł + 30 zł = 1 030 zł
6 rata 1000zł *1,5% = 15zł
więc spłacamy 1000zł + 15zł= 1 015 zł
R-m odsetki ------------
315 zł
6 lut 01:38
Ev: kredytobiorca - dziekuje bardzo to sa te właściwe wyniki
6 lut 02:02
kredytobiorca:
6 lut 02:03
kredytobiorca: Do tego pięknie napisane
6 lut 02:06
Ev: a jeszcze prosiłabym o wytłumaczenie mi dlaczego sposób w jaki rozwiazal to Spike ( sama
w taki sposób probowalam rozwiazac zadanie) jest błędny? Dlaczego nie odejmujemy odsetek
od kwoty tylko samo 1000zł? Z góry bardzo dziekuje
6 lut 02:09
kredytobiorca:
Bo bank zabiera odsetki! a dalej płacimy za pozostały kapitał
i tak do końca! Odsetek od odsetek nie pobiera się!

Dobranoc!
6 lut 02:12