logarytmy..
SpadającyOrzeł: b)log
2x + 2
√log2x = 8
w podpunkcie a podstawiłam zmienną t=log
4x i wyszło mi:
t
1= −0,5
t
2= 1
jednak nie umiem wyznaczyć dziedziny i nie potrafię określić, co spełnia warunki zadania

drugiego nie mogę ruszyć...

proszę o pomoc
15 lut 17:48
SpadającyOrzeł:
15 lut 17:59
smmileey: a) dziedzina: log4x≠0 ⇒ x≠1 , D= R\{1}
b) dziedzina: log2x≥0 ⇒20≤x ≥ x≥1
podstaw za √log2x=t, gdzie t≥0 i rozwiąż
15 lut 18:06
smmileey: b) dziedzina: log2x≥0 ⇒20≤x ⇒ x≥1
wkradł się mały błąd
15 lut 18:06
SpadającyOrzeł: czyli w a) x
1=0,5
x
2=4
b) x
1= 16
x
2=256


mam wrażenie, że robię coś źle...

mógłby ktoś zamieścić całe rozwiązanie
15 lut 18:24
SpadającyOrzeł:
15 lut 19:02