bryły obrotowe zadania dla mistrzów
michał: 1. Koło o średnicy 8 cm podzielono na połowy, z których wykonano dwie powierzchnie boczne
stożków i połączono je podstawami. Oblicz objętość i pole całkowite otrzymanej bryły.
2. Oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu rombu o kącie ostrym 60⁰ i boku równym 8cm
wokół:
a) dłuższej przekątnej rombu,
b) krótszej przekątnej rombu.
3. W kulę o promieniu R=2√13 wpisano walec, w którym stosunek długości promienia podstawy do
wysokości jest równy 3:4. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca.
15 lut 17:42
michał: pomożecie, no to mi tylko rysunki zróbcie a ja sam skończe
15 lut 17:54
dero2005:
zad 1
Pc = π*82 = 64π cm2
πl = 2πr
r = l2 = 4
h = √l2 − r2 = √48 = 4√3
V = 23πr2*h = 23π*42*4√3 = 128*π3√3 cm3
15 lut 21:02
dero2005:

r − promień stożka
r = a sin 30 = 8*
12 = 4
h − wysokość stożka
h =
√a2−r2 =
√64−16 =
√48 = 4
√3
V =
23πr
2*h =
23π*4
2*4
√3 =
1283π
√3 cm
3 → objętość bryły powstałej
przez obrócenie rombu wokół dłuższej przekątnej
15 lut 21:16
dero2005:

r − promień stożka
h − wysokość stożka
a = 8
h = a sin 30 = 8 *
12 = 4
r =
√a2−h2 =
√64−16 =
√48 = 4
√3
V =
23πr
2*h = 128π cm
3 → objętość bryły powstałej przez obrót rombu wokół dłuższej
przekątnej
15 lut 21:25
dero2005:

zad 3
R = 2
√13
rh =
34
r =
34h
R
2 = h
2 + (2r)
2
R
2 =
134h
2
h
2 = 16
h = 4
r =
34*4 = 3
V = πr
2*h = 36π cm
3
P
c = 2πr
2 + 2πr*h = 2πr(r+h) = 2π*4(3+4) = 56π cm
2
15 lut 21:41
dero2005:
poprawka do zad 3)
powinno być od czwartego wiersza
(2R)
2 = h
2 + (2r)
2
h
2 = 64
h = 8
r = 6
V = 288π cm
3
P
c = 768 cm
2
16 lut 07:37
miszcz: zad 1 Pc = π*82 = 64π cm2 πl = 2πr r = l2 = 4 h = √l2 − r2 = √48 = 4√3 V = 23πr2*h = 23π*42*4√3
= 128*π3√3 cm3
28 mar 13:51