Witam, proszę o pomoc!:)
Ola: Witam, mam takie zadanko do wyliczenia, jutro oddaje pracę kontrolną z matematyki i nie mam
tego zadanka, proszę o pomoc jak by ktoś mógł mi to wyliczyć byłabym bardzo wdzięczna, to
zadanko muszę mieć wyliczone szczegółowo, rysunek, wzory
Treść:
Suma długości krawędzi prawidłowego ostrosłupa czworokątnego wynosi 10. Oblicz Pc i V jeśli
krawędz boczna jest równa krawędzi podstawy.
Proszę o pomoc
15 lut 17:30
Ola: pomoże ktoś?
15 lut 17:38
Paulina: suma wszystkich krawędzi to 10, krawędzi wszystkich jest 8, czyli jedna krawędź ma długość
10:8=1.25
15 lut 17:45
Paulina: Pc= Ppodstawy+ P boczne
15 lut 17:46
Paulina: P podstawy= 1.252
15 lut 17:47
Paulina: jeśli chcesz obliczyć pole powierzchni bocznej musisz obliczyć pole jednej ściany(trójkąta) z
twierdzenia Pitagorasa: √1.252+1.252
15 lut 17:50
Paulina: sorki ściana jest trójkątem równobocznym to możesz to zrobić ze wzoru na pole tego trójkąta
15 lut 17:52
Paulina: i potem to co Ci wyjdzie razy 4 bo są 4 ściany i masz pole pow. bocznej
15 lut 17:54
Ola: hmm
15 lut 17:56
15 lut 17:59
Ola: Mogłabyś mi to wyliczyć koleżanko krok po kroku? Bo jakoś tego nie ogarniam
15 lut 18:02
Paulina: Na Wysokość trójkąta równobocznego to jest wzór:
15 lut 18:05
Paulina: Od którego momentu nie rozumiesz
15 lut 18:05
15 lut 18:07