zadania z trójkatem
aggga: W trójkącie ABC dane sa: |BC|=a, |AC|=b. Suma długosci wysokosci trójkata opuszczonych na
boki o dugosciach a i b jest równa długosci trzeciej wysokosci trójkąta.
a) wykaz, ze |AB| = c = ab/a+b
b) oblicz cosinus najmniejszego kąta trójkąta ABC, wiedzac ze c=1/2 a
5 lut 23:11
Bogdan:
ha + hb= hc
Pole trójkąta P = aha / 2, P = bhb / 2, P = chc / 2
1. aha = chc stąd ha = chc / a
2. bhb = chc stąd hb = chc / b
ha + hb = (chc / a) + (chc / b)
hc = (chc / a) + (chc / b)
hc = chc (1/a + 1/b) dzielimy obustronnie przez hc
1 = c(1/a + 1/b)
c = 1 / (1/a + 1/b) stąd c = ab / (a + b) co należało wykazać
---------------------
Jeśli c = a/2 i c = ab / (a + b)
to a/2 = ab / (a + b), dzielimy obustronnie przez a i otrzymujemy
1/2 = b / (a + b) stąd 2b = a + b więc b = a, czyli trójkąt jest równoramienny.
Ramiona tego trójkąta mają długość a, podstawa ma długość a/2.
Najmniejszy kąt leży naprzeciw najmniejszego boku, czyli naprzeciw podstawy.
Jest to kąt BCA, oznaczamy miarę tego kąta γ.
Korzystając z wzoru kosinusów otrzymujemy:
(a/2)2 = a2 + a2 - 2a2cosγ, dzielimy obustronie przez a2
1/4 = 2 - 2cosγ stąd cosγ = 7/8
6 lut 00:24