graniastosłupy
Dawid:

Graniastosłup prawidłowy czworokątny. Oblicz długości zaznaczonych odcinków. Te 3p2 to 3
√2.
Pomoże mi ktoś

?
15 lut 17:26
Dawid: Bardzo proszę

?
15 lut 17:31
R.W.17l: A o pitagorasie Pan Dawid słyszał?
y=√(3√2)2+(3√2)2
x=√(3√2)2+82
z=√y2+82
15 lut 17:31
Paulina: Jedziesz z Twierdzenia Pitagorasa
15 lut 17:33
ancymon: Przekątna kwadratu o boku 3√2 to 3√2*√2 = y
Z tw. Pitagorasa: (3√2)2+82=x2
Przekątna graniastosłupa jest opisana wzorem: z=√(3√2)2 + (3√2)2 + 82
15 lut 17:33
R.W.17l: Pierwszy byłem xD
15 lut 17:34
Dawid: Dzięki

!
15 lut 17:34