nie umiem ; (
; D: jaki będzie wzór ciągu dla liczb :
a) 1,3,9,27,81,243
b)2,5,10,17,26,37
c) 3,−9,27,−81,243
d)−1,4,−9,16,−25,36
e)1, √2, √3, 2, √5, √6
f) √2, √3, √4, √5, √6
15 lut 17:22
Pomocy ;/: kto to umie zrobić? bo ja całkiem tego nie rozumiem
15 lut 17:26
; D: ja też
15 lut 17:26
Ajtek: a) a1=1; a2=3; a3=9.....
Wzór ogólny ciągu: an=a1*qn−1
a iloraz obliczamy tak: q=an+1:an
sprawdzamy: q=9:3=3 dzielę trzeci przez drugi
q=3:1=3 dzielę drugi przez pierwszy
jest to ciąg geometryczny an=1*3n−1
15 lut 17:36
Ajtek: Jeżeli q wychodzi różne to ciąg nie jest geometryczny.
15 lut 17:37
smmileey: b) an= n2+1
15 lut 17:42
smmileey: c) an= 3 * (−3)n−1
15 lut 17:44
smmileey: d) an=n2 * (−1)n
15 lut 17:47
smmileey: e) an= √n
15 lut 17:48
smmileey: f) an=√n+1
15 lut 17:48
; D: dzięki

sama bym tego nie zrobiła
15 lut 17:48
smmileey: zrobiłabyś, tylko troszkę trzeba pomyśleć i więcej wiary w siebie
15 lut 18:09