ja plis pomocy:
wiadomo ze dlugosc odcinka |KX|=1/3|KL| i dlugość |KY|=1/3|KM|.
i jest do tego rys. trójkąt u góry jest K a potem na dole L i M a XY jest jest odcinek w trójkącie nie wiadomo czy rownolegly do LM
Które zdanie jest prawdziwe:
1.|XY|=1/3|LM|
2.odcinki X,Y i L,M sa rownolegle
3.pole trojkataKXY jest rowne 1/3 pola trojkata KLM
4.pole KXY jest równe 1/9pola KLM
pomóżcie
15 gru 16:39
Jakub:
To jest zadanie na twierdzenie Talsa strona
533. Nie widziałem rysunku ale odpowiedzi 1. 2. 4. wydają się prawdziwe.
15 gru 17:03