kdd
slawas: dane sa funkcje f(X) =2x2−x+3 i g(x)=x+7.rozwiaz nierownosc.
a) f(X)<g(x)
b) f(X)+x*g(x)<0
c) f(X)+g(x)>0
probowalem rozwiazac ale nie wychodzi
15 lut 17:04
Ajtek: Nie działa mi klawisz "mniejszości" dlatego masz z równością. Powinno być bez niej


a)
2x
2−x+3≤x+7
2x
2−x−x+3−7≤0
2x
2−2x−4≤0
Teraz Δ pierwiastki i masz rozwiązane.
b)
2x
2−x+3+x*(x+7)≤0
Wymnażasz i podobnie jak piętro wyżej.
c)2x
2−x+3+x+7>0
Porządkujesz i jak wyżej.
15 lut 17:58
czarna19: dzieki.
parabola o rownaniu y=m ma dokladnie jeden punkt wspolnny z podana parabola. Oblicz m.
a) y=x2−4
b)y= −x2+4
c)y=x2+5x−7
15 lut 18:19