matematykaszkolna.pl
zadanie komisarza Hańskiego amaretto18: Dokonano napadu na bank. trzech świadków widziało samochód, którym odjechali przestępcy. Prowadzący śledztwo komisarz Hański przeczytał ich zeznania. Pierwszy świadek powiedział: Przestępcy uciekali czarnym BMW", drugi świadek:" przestępcy odjechali granatowym Audi", natomiast świadek trzeci: " Przestępcy odjechali Mercedesem, który na pewno nie był czarny". Z doświadczenia komisarza Hańskiego wynikało, że często jedynie połowa zeznań każdego świadka jest prawdziwa. Po przyjęciu takiego założenia i powtórnym przeanalizowaniu zeznań świadków komisarz sięgnął po słuchawkę telefonu i powiedział: " Przestępcy najprawdopodobniej uciekając samochodem..." Przyjąłem następujące oznaczenia : p− przestępcy uciekali samochodem czarnym q− przestępcy uciekali samochodem marki BMW r− przestępcy uciekali samochodem granatowym s− przestępcy uciekali samochodem marki Audi t− przestępcy uciekali samochodem marki Mercedes Wówczas prawdziwe są (przy założeniu, jakie przyjął komisarz) trzy zdania złożone p V q , r V s, t V ~p Zatem prawdziwa jest też koniunkcja tych zdań:(p V q ) (r V s) (t V ~ p) W odpowiedziach jest napisane, że przestępcy odjechali granatowym BMW. TYlko nie wiem, jak to zrobić w sposób zero jedynkowy
15 lut 16:47
amaretto18: Dodam jeszcze że należy je wykonać przy zastosowaniu rozdzielczości koniunkcji względem alternatywy. Będę bardzo wdzięczy za pomoc. Wiem że dla niektórych z was po minuta pracy a ja głowię się nad tym już od godz.
15 lut 16:57