funkcje trygonometryczne
necinka: Potrzebuje rozwiązania do zadania.
Kąt α jest ostry i cosα = 8/17
Oblicz √(tg²α + 1). Bardzo proszę o rozwiązanie.
15 lut 15:57
zdesperowany student: policz sobie z jedynki trygonometrycznej sinα a nastepnie skorzytsajz tego ze
tgα=
sinαcosα i podnies do kwadratu dodaj 1 i wyciagnije pierwiastek
15 lut 16:01
necinka: cosα=8/17
sin²α + cos²α = 1
sin²α = 1 − cos²α = 1 − 64/289 = 225/289
o to chodzi? i teraz pod pierwiastek muszę podstawić sinα/cosα za tgα z tymi liczbami ,które
wyliczyłam ?
15 lut 16:11
zdesperowany student: o to chodzi

dokładnie tylko pamietaj ze tgx u ciebie jest do kwadratu podniesiony.
15 lut 16:14
necinka: tak..wiem..wiem

dzięki wielkie za pomoc

15 lut 16:18
tyśka: Dany jest ciąg (an) określony wzorem an= (−1)*n 2−n/ n²
oblicz a2 i a5 . potrzebuje wyników bo nie wiem czy dobrze to wykonałam.
15 lut 16:28
tyśka: sorry.. to nie tu
15 lut 16:28