Całka nieoznaczona
Wojti: witam, mam obliczyć całkę dxsinx+cosx
15 lut 15:52
Godzio:
tg
x2 = t
| | 2tgx2 | | 2t | |
sinx = |
| = |
| |
| | tg2x2 + 1 | | t2 + 1 | |
| | 1 − tg2x2 | | 1 − t2 | |
cosx = |
| = |
| |
| | tg2x2 + 1 | | t2 + 1 | |
| | dx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = 2∫ |
| * |
| dt = |
| | sinx + cosx | | | | 1 + t2 | |
Dalej by trzeba było to rozbić na ułamki proste i prawie koniec, sprawdź czy wcześniej nie ma
błędu
15 lut 16:05
zdesperowany student: masz do tego odpiwedz?
wyszlo mi −cos2x−0,5sin2x+C
15 lut 16:07