Jakie jest prawdopodobiństwo dla każdej z kombinacji że wypadnie?
prawdopodobieństwo: Trzej siostrzeńcy – Hyzio, Dyzio i Zyzio – oglądając wieczorem losowanie Dużego Lotka
wpadli na pomysł pewnej gry. Wymyślili, że wrzucą do wspólnej puli po 2 zł, a później w
zależności od wyników losowania Dużego Lotka jeden z nich zgarnie całą pulę. Gra polega
na tym, że jeżeli wśród wylosowanych 6 liczb będzie więcej liczb parzystych niż
nieparzystych, to wygrywa Hyzio. Jeżeli będzie więcej liczb nieparzystych niż
parzystych, to wygrywa Zyzio. W przypadku gdy będzie jednakowa liczba parzystych i
nieparzystych, to wygrywa Dyzio. Pytanie brzmi: czy gra jaką wymyślili siostrzeńcy jest
sprawiedliwa? Jakie jest prawdopodobieństwo, dla każdej z kombinacji, że wypadnie?
5 lut 22:19
Spike: Nie miałem tego, więc typowych obliczeń nie będzie, ale:
Jest 7 możliwych wylosowań
3razy może być więcej parzystych niż nieparzystych (Wygrywa H)
3 razy może być więcej nieparzystych niz parzystych (Wygrywa Z)
1 raz może byc po tyle samo (Wygrywa D)
PWH=3/7
PWZ=3/7
PWD=1/7
PWH=PWZ>PWD
odp. gra nie jest sprawiedliwa, gdyż D ma mniejsze szanse niż H i Z
5 lut 23:06