funkcj kwadrtow
czarna19: czy ktos wie jak zrobic to zadnie

?
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedzac ze jej wykresem jest parabola o wierzchołku
W(1,2)oraz:
a)jednym z miejsc zerowych jest 0
b)do paraboli nalezy punkt A (3,4)
15 lut 15:47
ICSP: a) oś symetri paraboli przebiega przez xw . Dlatego oś symetrii ma równanie x = 1
Dlatego drugim miejscem zerowym jest 2
postać iloczynowa paraboli ax(x−2). Teraz podstawie z nudów współrzędne wierzchołka do tej
postaci iloczynowej.
2 = a*1*(1−2) ⇔ a = −2
y = −2x(x−2) = −2x2 + 4x.
15 lut 16:04
ICSP: beeee
postac kanoniczna


y = a(x−x
w)
2 + y
w. Dla twojego przykładu
y = a(x − 1)
2 + 2
Podstawiam teraz punkt A
| | 1 | |
4 = a(3−1)2 + 2 ⇔ 2 = 4a ⇔ a = |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = |
| (x−1)2 + 2 = |
| x2 − x + 2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 lut 16:07
czarna19: 
dziekuje
15 lut 16:14
czarna19: a pomozesz mi jeszcze w innych zadanich
15 lut 16:14
czarna19: np.
Wykaz ze dla m=2 nierownosc zachodzi dla wszystkich liczb rzeczywistych
a) x2+mx+2m−1>0
b) −mx2+3x+2−3m<0
15 lut 16:18
zdesperowany student: za m wstawisz 2 liczysz delty i po sprawie.
15 lut 16:23
Jeruzalem: podstaw 2 za m i sprawdź czy Δ < 0
15 lut 16:25
czarna19: aha
15 lut 16:32
czarna19: wyznacz wspolrzedne punktow wspolnych prostej l i paraboli bedacej wykresem funkcji f.
a) l:y=1−6x, f(x)=−6x2+7x+6
b) l:y=4x−4, f(x)=3x2−2x+7
15 lut 16:39
czarna19:
wie ktos jak to zrobic

?
15 lut 17:07
;): wykazac nie oznacza podstawic trzeba policzyc Δ i zobaczyc dla jakich m bd zachodzila taka
nierownosc m2−8m+4<0 m1=4−2√3 m2=4+2√3 m∊(4−2√3,4+2√3) czyli nasze m=2 znajduje sie
w danym przedziale wiec spelnia
15 lut 17:21
POMOCY;(: określ dziedzine funkcji. podaj punkt przeciećia wykresu z osiay oraz trzy inne pkt należące do
wyklresu tej funcji
A)y=
√3−x
15 lut 17:27
czarna19: szczerze to nie mam pojecia jak zrobione jest to moje zadanie
15 lut 17:29
;): a) 3−x≥0
b)x2−1≠0
c)2x2+3≠0 ale odrazu widac ze to spelnia kazda liczba R
przeciecie z OY ma wspolrzedne (0,y) wiec za x wstawiasz 0 i liczysz punkt przeciecia z OY
15 lut 17:32
;): ale ktorego nie wiesz?
15 lut 17:33
czarna19: wszystko hheehe

a tak naprawde to skad te wyniki sa
15 lut 17:36
czarna19: skad ci w moim zadaniu wyszło m

jak trzeba bylo rozwiazac nierownosc
15 lut 17:37
czarna19: wyznacz wspolrzedne punktow wspolnych prostej l i paraboli bedacej wykresem funkcji f. a)
l:y=1−6x, f(x)=−6x
2+7x+6
b) l:y=4x−4, f(x)=3x
2−2x+7 Chodzi mi o te zadanie
15 lut 17:47
15 lut 17:58