matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice an={ln(3^n+6^n+2^n)}{n}
Monia:
ln(3
n
+6
n
+2
n
)
oblicz granice an=
n
15 lut 15:10
M:
31 mar 16:31
M:
5 cze 13:12
Leszek:
dla n→
∞
6
n
> 3
n
> 2
n
czyli ln 6
n
> ln (3
n
+ 6
n
+2
n
)
ln6
n
nln6
zatem lim
n→
∞
a
n
= lim
n→
∞
= lim
n→
∞
= ln6
n
n
5 cze 13:47