Podobieństwo figur.
x09: Czy mógłby ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać to zadanie?
Figury F1 i F są podobne. O ile procent pole figury F1 jest mniejsze od pola figury F jeśli
obwód figury F jest o 40% większy od pola figury F1?
15 lut 14:53
x09: Nikt nie wie?
16 lut 16:23
czarnywdowiec: weźmy np 2 prostokąty
większy ma obwód 2a+2b, a mniejszy jest o 40% mniejszy czyli wynosi 60% obwodu większego
0,6(2a+2b)=1,2a +1,2b
1,2:2=0,6(bo mamy 2 boki a)
pole większego to ab, a mniejszego 0,6a*0,6b=0,36ab
100−36=64(%)
16 lut 16:45
x09: dzięki, ale niestety to nie jest dobra odpowiedź...
16 lut 16:54