obliczyć pochodną
Pawson: obliczyć pochodną f(x)= sin2x3
15 lut 14:25
Trivial:
Reguła łańcuchowa.
[f(g(x))]' = f'(g(x))*g'(x)
lub
s = x
3
t = sin(s)
f = t
2
| df | | df | | dt | | ds | |
| = |
| * |
| * |
| = 2t*cos(s)*3x2 = 2sin(x3)*cos(x3)*3x2 |
| dx | | dt | | ds | | dx | |
Sposób z podstawianiem zmiennych wydłuża czas potrzebny na obliczanie pochodnych, ale jest
dobry jeśli nie czujesz się dostatecznie pewnie.
15 lut 14:37
Quatus: f'(x)=3x2sin(2x3)
15 lut 14:38
Trivial:
Ale jeśli męczą cię podstawienia, to polecam system: pochodna funkcji zewnętrznej razy pochodna
wewnętrznej.
(sin2x3)' = [(sinx3)2]' = 2sinx3*(sinx3)' = 2sinx3*cosx3*(x3)' = 2sinx3cosx3*3x2.
15 lut 14:44