oblicz prawdopodobieństwo
Aska: As=11pkt, Król=4pkt, Dama=3pkt, Walet=2pkt, 10tka=10pkt, 9tka=0pkt
Wylosowano 2 karty z talii 24 kart. Oblicz prawdopodobieństwo, że jedną z tych kart jest król,
jeśli wiadomo, że suma punktów przypisanych wylosowanym kartom wynosi 6.
15 lut 13:26
michal: Z racji tego, że król daje 4 punkty, a suma to 6, jedynymi możliwymi kombinacjami są: Król
Walet i Walet Król. Moc A = 2.
15 lut 13:57
Aska: hmm ja próbowałam to zrobić ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe, tylko że mi nie wyszło

dzięki
15 lut 14:37
Quatus:
Nie zgodzę się z mocą zbioru A.
W talii są cztery walety (odpowiednio cztery króle), które rozróżnią się kolorem.
| | | |
Licząc |Ω| jako | traktujemy wszystkie karty jako różne (nawet gdy bierzemy pod |
| | |
uwagę dwie dziewiątki − rozróżnia je kolor).
Idąc tym tokiem rozumowania:
|A|=16
Zatem:
15 lut 15:12