matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całkę nieoznaczoną
Rysy:
∫ dx/xln
2
x
15 lut 13:26
Trivial:
Prosta całka na wzór:
[f(x)]
α+1
∫[f(x)]
α
f'(x)dx =
+ c. dla α ≠ −1.
α+1
f(x) = lnx
1
f'(x) =
x
α = −2
dx
1
∫
= −
+ c.
xln
2
x
lnx
15 lut 14:28
Trivial:
Można też metodą podstawiania, ale wg mnie ten wzór jest szybszy.
Jeśli chcesz podstawieniem to: t = lnx.
15 lut 14:28