Wyznacz liczby naturalne A, B i C tak, aby: U{22}{5} = A + U{1}{B+u{1}{C}}
ancymon: Wyznacz liczby naturalne A, B i C tak, aby:
15 lut 13:12
ICSP: A = 4
B = 2
C = 2. Podstaw i sprawdź.
15 lut 14:09
ancymon: zgadza się, ale w jaki sposób to zrobiłeś

?
15 lut 14:29
ancymon: up
15 lut 15:05
ICSP: Najpierw wyłaczyłem całości:
| | 2 | | 1 | |
4 + |
| = A + |
| . Z tego widać ładnie widać że: |
| | 5 | | | |
A = 4
| 1 | | 2 | |
| = |
| . Drugie równanie odwracam: |
| | 5 | |
| | 5 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ⇔ B + |
| = 2 + |
| . Z tego widać że B = 2. oraz C = 2 |
| 1 | | 2 | | C | | 2 | |
15 lut 15:10
Godzio:
| 22 | | 2 | | 1 | | 1 | |
| = 4 + |
| = 4 + |
| = 4 + |
| |
| 5 | | 5 | | | | | |
15 lut 15:11
ICSP: cześć Godzio
15 lut 15:12
Godzio:
Witam
15 lut 15:13
ancymon: dziękuje, nie moglem na to wpasc
15 lut 15:18