Liczba 3 jest dwukrotnym pierwisatkiem wielomianu.
Drażu: Liczba 3 jest dwukrotnym pierwisatkiem wielomianu.
W(x)=x4-9x3+ax2+bx-36
A) Znajdź współczynniki a i b.
B) Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu
5 lut 21:58
Drażu: Zapomniałem dodać ze proszę o pomoc i będę wdzięczny
5 lut 21:59
Mickej: hmm nie przychodzi mi nic innego niz podzielic ten wielomian przez dwu mian x-3
5 lut 22:11
Eta: Witam Mickej ! dobrze myślisz
Drażu ... ( x -3)2 = x2 - 6x +9
podziel W(x) przez x2 -6x +9 i wspólczynniki reszty przyrównaj do zera
i już masz a i b Powodzenia! tylko dobrze podziel!
5 lut 22:18
Drażu: Dzięki bardzo już na pewno sobie teraz poradzę
5 lut 22:22
Drażu: Kurde jednak mam problem

bo zostało mi z reszty ax
2-bx-83x+45=0 i co teraz
5 lut 22:31
Eta:
Powinno Ci wyjść a=23 b= -3
Widocznie źle podzieliłeś ? zobacz gdzie masz błąd?
5 lut 22:55
gryff: Spróbowałem zrobić to z ciekawości, i zacinam się w takim momencie
(x4-9x3+ax2+bx-36):(x2-6x+9)=x2
-x4+6x3-9x2
-------------------
= -3x3 ?
co robi się w takim momencie? ax2-9x2 gdy nie znam "a"?
5 lut 23:16
Mickej: nic a traktojesz jak jaka kolwiek inna licbe wyobraz sobie ze to jest 2 czy cos innego
5 lut 23:37
Eta: wyłacz przed nawias x2
czyli tak ( a- 9)x2 i dziel dalej
podzielę Ci :
x4 - 9x3 +ax2 +bx - 36 ; ( x2 -6x +9 ) = x2 - 3x +( a-27)
- x4 +6x3 - 9x2
------------------------
= - 3x3 + ( a - 9) x2 +bx
+ 3x3 - 18x2 +27x
--------------------------------
= ( a - 27)x2 + ( b +27)x - 36
- ( a - 27) x2 + 6( a-27) x - 9( a-27)
--------------------------------------------------
= ( 6a +b - 5*27) x +( - 36 - 9a + 9*27)
teraz 6a +b - 5*27 = 0 i - 36 - 9a + 9*27 =0
to już chyba obliczysz?
najpierw z ostatniego "a" później juz tylko " b"
powodzenia!
5 lut 23:38
Eta: Można też Hoernerem!

tak Mickej ?
5 lut 23:39