oblicz używając twierdzenia Talesa
Zocha:

mam to obliczyć używając twierdzenia Talesa są tu trzy niewiadome i nie wiem co mam zrobić.
PROSZĘ



POMÓŻCIE MI

!
15 lut 10:48
zenon: mając y dasz radę dalej?
15 lut 10:52
Niunia85:
12y=24
y=2
6x=2(x+6)
6x=2x+12
4x=12
x=3
15 lut 10:54
zenon: cóż można i tak, ja jednak jak czegoś nie potrafię zrobić wolę jakieś wskazówki niż pełne
rozwiązanie
15 lut 10:55
Zocha: Niunia85: jest jeszcze ta niewiadoma b . czy będzie to tak
| x | | x+b | |
| = |
| pod x podstawiam 3 pod y 2 . cz dalej źle to rozumiem? |
| y | | 6 | |
15 lut 18:43
zenon: dobrze rozumiesz
15 lut 18:45
Zocha:

mam jeszcze jedno zadanie ,czy może ktoś sprawdzić? DZIĘKI

9x=3(x+8) 3y=9*2
9x=3x+24 3y=18
9x−3x=24 y=6
6x=24
x=4
15 lut 19:05
Zocha: Serdecznie dziękuję wam za pomoc. Z tym już chyba nie będę miała problemów. A zadanie
powyżej sprawdziłam inną metodą i wyniki wychodzą te same, Więc chyba jest dobrze.
15 lut 20:29