oblicz pochodną :
Paulina: oblicz pochodną :
f(x)= −5sinxcos4x
15 lut 10:42
jo: Skorzystaj ze wzoru na pochodna iloczynu i pochodną funkcji wewnętrznej...
15 lut 11:39
zdesperowany student: np mamy pochodna do policzenia z funkcji:
(cosxsin2x)'=(cosx)'sin2x+cosx(sin2x)'
gdzie jak liczysz pochodna z sin2x to sie robi tak:
y=sinx; y'=cosx
(sin2x)=(y2)'=2y*y'
15 lut 11:44
Karolcia: to będzie tak

f(x)=−5sinxcos
4x
(sinxcos
4x)'=(sinx)'cos
4x+sinx(cos
4x)'=cosx*cos
4x+sinx*4cosx−sinx= cos
5x+4cosx
15 lut 12:07
Paulina: Karolcia: to będzie tak f(x)=−5sinxcos4x
(sinxcos4x)'=(sinx)'cos4x+sinx(cos4x)'=cosx*cos4x+sinx*4cosx−sinx= cos5x+4cosx
15 lut 12:08
Paulina: a w konsekwencji będzie tak

f(x)= −5*cos
5x+4cosx
15 lut 12:12