obliczyc dlugosci bokow i pole rownolegloboku
strapiona:(: punkty A, B, C, D są kolejnymi wierzchołkami równolegloboku o obwodzie równym 26.
wiedzac, że miara kata ABC wynosi 120 stopni i promień okregu wpisanego w trójkąt BCD
jest równy √3 , oblicz długosci boków i pole tego równolegloboku.
5 lut 21:08
Spike: A w odpowiedziach co jest?
5 lut 22:17
strapiona:(: niestety problem w tym ze nie mam odp... ale gdybys mogł mnie chociaz naprowadzic, na
sposob rozwiazania tego zadania to bylabym bardzo wdzieczna
5 lut 22:24
Spike: A więc po kolei.
Załączam link, tylko rysunek robiony na szybkiego w paincie żeby coś było do
tłumaczenia

Po podpisaniu boków i podzieleniu równoległoboku na 2 trójkąty, trzeba zauważyć, że są to
trójkąty 30*/60*/90*,
więc jeżeli bok 30*-60* nazwę a,
to bok 60*-90* (BC)= 1/2a,
a wysokość h=a
√3/2
Obw= 2a + 2b= 2a+ 2* 1/2a=3a
26=3a /:3
a=26/3
h=(26/3*
√3)/2
h=(26/3*
√3)*1/2
h=26/6*
√3
P
obu trójkątów=2*1/2*26/6*
√3*26/6
P
obu trójkątów=26/6*
√3*26/6
P
obu trójkątów=676/32*
√3
P
obu trójkątów=21,125*
√3 cm
2=Pole równoległoboku
Ps. Nie wiem po co dany był promień okręgu wpisanego. Może jakaś prostsza metoda, ale
jesli już to ja jej nie widziałem
5 lut 22:34
Spike: Zaraz link wstawię. Tylko obrazek się wyśle, a teraz coś się u dostawcy netu zrypało i
bez proxy mam ustawioną przeglądarkę żeby mi net w ogóle chodził. 3 min
5 lut 22:39
Spike: http://wyslijplik.pl/download.php?sid=CooANpT9
5 lut 22:41
strapiona:(: dziekuje serdecznie kolego

mam nadzieje ze wszystko bedzie dla mnie zrozumiale, ale
bede nad tym jutro siedziec

Milo, że jest takie forum

ratujecie zycie
5 lut 23:04
Wariacik: Wszystko super, tylko ze to jest zle rozwiazanie −,−
18 wrz 08:09
Bogdan:
Wariacik ma rację. Podaję rozwiązanie
2a + 2b = 26 ⇒ a + b = 13 ⇒ (a + b)
2 = 13
2 ⇒ a
2 + b
2 = 169 − 2ab
Pole trójkąta ABC i BCD:
| | a + b + c | | 13 + c | | 1 | | ab√3 | |
PΔ = |
| *√3 = |
| *√3 i PΔ = |
| absin60o = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| 13 + c | | ab√3 | |
| *√3 = |
| /*4 ⇒ 26 + 2c = ab |
| 2 | | 4 | |
Z twierdzenia cosinusów w trójkącie ABC:
c
2 = a
2 + b
2 − 2abcos60
o ⇒ c
2 = 169 − 2ab − ab ⇒ c
2 = 169 − 3(26 + 2c)
c
2 = 169 − 78 − 6c ⇒ c
2 + 6c − 91 = 0 ⇒ (c − 7)(c + 13) = 0 i c>0 ⇒ c = 7
ab = 26 + 2*7 = 40
| | √3 | |
Pole równoległoboku P = absin60o = 40* |
| = 20√3 |
| | 2 | |
Długości boków obliczymy rozwiązując układ równań: a + b = 13 i ab = 40, a, b > 0.
Po rozwiązaniu otrzymujemy: (a = 5 i b = 8) lub (a = 8 i b = 5)
18 wrz 09:55