.
Kasiula: dana jest funkcja f(x)=x2+5x+c. wyznaczwspołczynnik c, jesli:
a)dowykresu funkcji nalezy punkt P(−2,1)
b)funkcja f ma dokładnie jedno miejsce zerowe
c) najmniejsza wartosc funkcji fjest rowna −5/4
14 lut 22:54
zdesperowany student: skoro punkt P nalezy do to nazly przyrówanc lewa i prawa strone funkcji po podstawieniu
wartosciz punktu P.
jedno miesjce zerowo czyli delta=0 i tez rozwiazujesz rówanie.
funkcja osiga dla minimum wartosc rowna −5/4 czyli
−Δ/4a=−5/4
14 lut 23:13
Eta:
a) f(−2) = 1 => c= 7
b) f(x) = ( x−x
w)
2
| | 5 | | 5 | | 5 | |
− |
| = ( − |
| )2 +5*(− |
| ) +c
|
| | 4 | | 2 | | 2 | |
c= 5
14 lut 23:38