Prawdopodobieńswto
niekumata: I Jeszczę proszę o pomoc w zadaniu z prawdopodobieństwem, którego nie umiem:(
Rzucono dwiema sześciennymi kostkami do gry i określono zdarzania:
A − na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek
B − suma wyrzuconych oczek nie jest mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A U B.
14 lut 21:55
Śniadanie na obiad: rozpisz sobie te zdarzenia
A = {(1,1),(1,3),(1,5)....}
B = {(4,4),(4,5),(5,4)....}
14 lut 22:08
Miłosz: Ma wyjść możę 2136?
14 lut 22:08
14 lut 22:12
niekumata: Nie mam pojęcia jak to rozpisać

Nic nie umiem:( same pały z tego działu miałam
14 lut 22:14
Miłosz: Czyli dobrze mi to wyszło

Niekumata ja robie to za pomocą drzewka pierwszy rzut robie 6
gałęzi (1,2,3,4,5,6) I póxniej od każdej tej gałeżi robie nastepne 6 gałęzi i patrze jakie
warunki ma spełniac zadanie , dalej to proste
14 lut 22:18
Eta:
|Ω|= 6
2= 36
A= {(1,1)(1,3) (1,5) (3,1)(3,3)(3,5) (5,1)(5,3) (5,5)}
|A|= 9
B= {(2,6) (3,5)(3,6) (4,4) (4,5) (4,6) (5,3) (5,4) (5,5) (5,6) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5) (6,6)}
|B|= 15
A∩B= {(3,5) (5,3)(5,5)}
|A∩B|= 3
P(A U B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
| | 9 | | 15 | | 3 | | 21 | | 7 | |
P(A) = |
| + |
| − |
| = |
| = |
|
|
| | 36 | | 36 | | 36 | | 36 | | 12 | |
14 lut 22:21
Francuz: p(b) suma oczek jest mneijsza od 8 a u was jest wieksza

o co chodzi
2 maj 13:10