Rozwiąż równanie.
niekumata: Witam

Proszę o pomoc w rozwiązaniu równania:
x
3+3x
2+x+3=0
zrobiłam tylko tyle i dalej nie wiem co z tym zrobić:(
x
2(x+3)+1(x+3)=0
(x
2+1)(x+3)=0
14 lut 21:51
Bogdan:
jeśli a * b = 0 to a = 0 lub b = 0
14 lut 21:54
niekumata: nie rozumiem?
14 lut 21:55
niekumata: (x2+1)(x+3)=0
x= −3 a ile będzie pod pierwszym nawiasem ?
Nie mogę tego rozbić na dwa nawiasy, bo jest plus, więc jak to dalej zrobić?
14 lut 21:57
Śniadanie na obiad: (x
2+1) = a, (x+3) = b
14 lut 21:58
Śniadanie na obiad: x2 ≠ −1
14 lut 22:01
niekumata: dzięki
14 lut 22:12