zad
Ulf: Na dnie basenu z wodą o gł. 2m umieszczono piłeczkę o masie 32g i promieniu R=2cm. Piłeczka
jest przytrzymywana uchwytem. Oblicz przyspieszenie, z którym piłeczka będzie się poruszać po
zwolnieniu uchwytu. Pominąć opory ruchu.
14 lut 21:27
dero2005:

na piłeczkę działa sila wyporu równa masie wody przez nią wypartą, czyli
V =
43πR
3 =
323π cm
3 = 33,49 cm
3 = 33,49 g = 0,03349 kg
skierowana do góry
F
w = 0,03349*9,81 = 0,33 N
tej sile będzie przeciwdzialać siła ciężaru piłeczki 32 g skierowana w dół
F
c = 0,032 kg* 9,81 m/s
2 = 0,31 N
siła wypadkowa wyniesie
F = 0,33 − 0,31 = 0,02 N
F = am
a =
Fm =
0,020,032 = 0,625 [m/s
2]
14 lut 22:15
hwdtel i waldemar:
Rozwiązanie(Dero) nie uwzględnia wpływu ciśnienia(atmosferycznego i hydrostatycznego)
na siłę wyporu
Przyjmując(hipoteza)−że siła wyporu jest zależna od ciśniena(związanego z głębokością
zanurzenia) w sposób odwrotnie proporcjonalny(w sposób jak poniżej) mamy:
Czyli szukana średnia siła wyporu F
x(od głębokości 2m do powierzchni):
p
0−ciśnienie atmosferyczne , p−ciśnienie słupa wody
15 lut 10:56
AC:
To co napisałeś to jakieś totalne bzdury od kiedy siła wyporu jest odwrotnie proporcjonalna
do ciśnienia. W przypadku gazów gęstość ich jest zależnaod ciśnienia, ale nie w przypaku wody
która jest praktycznie nieściśliwa. Większe znaczenie dla wyniku będą miały opory ruchu
np. siła Stokesa.
15 lut 12:02
Ulf: Wyraźnie napisałem: "Pominąć opory ruchu". To rozwiązanie wymaga analizy.
15 lut 13:22
hwdtel i waldemar:
Na pewno nie uda mi się przebić telewizji w fabrykowaniu bzdur!A AC w napastliwości
Faktem jest jednak,że ciśnienie to siła(ignorantko)wywierana na jednostkę powierzchni,
różna zatem na różnych głębokościach .
15 lut 14:39
15 lut 17:34