logarytm
obrus: W prostokatnym układzie współrzędnych zaznacz zbiór punktów płaszczyzny których współrzedne
(x,y) spełniają warunek: log2 xy/2=log2x*log2y
jak rozbić to mnożenie logarytmów?
14 lut 21:08
Bogdan:
Założenia: x > 0, y > 0.
| | xy | |
log2 |
| = log2 x * log2 y |
| | 2 | |
log
2 x + log
2 y − 1 = log
2 x * log
2 y
log
2 x − 1 − log
2 x * log
2 y + log
2 y= 0 ⇒ (log
2 x − 1) − log
2 y * (log
2 x − 1) = 0
(log
2 x − 1) * (1 − log
y) = 0 ⇒ log
2 x = 1 lub log
2 y = 1
14 lut 21:27
Eta:
14 lut 21:28
Bogdan:
14 lut 21:30
obrus: dzięki wielkie
14 lut 21:47