sss
scroll: Dany jest ciąg arytmetyczny i geometryczny. RóŜnica ciągu arytmetycznego jest równa
ilorazowi ciągu geometrycznego, suma trzech początkowych wyrazów obu ciągów jest
jednakowa, a pierwsze wyrazy są równe 6. Oblicz róŜnicę ciągu arytmetycznego
5 lut 20:52
Eta: Witam!
a1= 6 r=q --- to z w-ku zadania
a1 + a1 +r + a1 +2r = a1 + a1*r + a1 *r2
3a1 +3r = a1( 1 +r +r2) podstawiamy za a1=6
18 +3r= 6( 1 +r +r2)
6r2 +3r - 12=0 /: 3 to 2r2 +r -4 =0 Δ= 33 √Δ = √33
to r1 = ( -1 +√33)/4 r2 = ( -1 - √33)/4
6 lut 01:09