kaska: w wysokości h upuszczona na ziemie kulę, a równocześnie z ziemi wyrzucono w górę drugą
kulę nadając jej prędokość początkową potrzebną do osiagnięcia wysokości h. kule te miną
sie na jakiej wysokości?
24 mar 12:19
Jakub: Prędkość pierwszej kuli liczysz z zasady zachowania energii
mv2/2 = mgh
v2=2gh
v=√2gh
t - czas do spotkania
gt2/2 - taką drogę pokonała kula spadająca (ruch jednostajnie przyspieszony)
√2gh*t - gt2/2 - taką drogę pokonała druga kula (ruch jednostajnie opóźniony)
√2gh*t - gt2/2 + gt2/2 = h ← obie kule pokonały w sumie drogę h
Z tego równania wyliczysz t, a poźniej już prosto wysokość na jakiej się miną.
24 mar 14:27
kaska: ale nie mam danych w tym zadaniu zeby t wyliczyc =/
25 mar 22:13
antek: log35=a
16 lut 20:19
Opalk:
10 lip 13:20