miary kątów
Ewelina: Dany jest trójkąt ABC,w którym |AC|=|BC| , |<ACB|=80stopni, zaś AD jest dwusieczną kąta BAC i
C∊BC. Ile jest równa miara kąta ADB?
Nie wiem jak to zrobić:(
14 lut 20:47
Ajtek:

ABCD80
Wiemy, że Δ ABC jest równoramienny.
Czyli kąty |BAC| i |ABC| mają taką samą miarę w tym przypadku 50 stopni.
Odcinek AD dzieli kąt BAC na połowy, czyli kąt BAD=
12BAC
Suma kątów w Δ wynosi 180 stopni. Rozpartujemy Δ ABD w tej chwili.
Czyli kąt ADB=180−.....
14 lut 21:18
Ewelina: Dziękuję ślicznie
14 lut 21:44