Wykres funkcji
Jeruzalem: dacie jakąś wskazówkę jak narysować wykres funkcji y=|x2−9|+|x2−16| ?
14 lut 20:13
DASTII1665: tu chodzi o wartosc bezwzgledna
14 lut 20:18
Jeruzalem: nom
14 lut 20:21
Godzio:
Przedziałami
14 lut 20:32
Jeruzalem: x2−9 ≥0
(−∞;−3>U<3;∞)
x2 − 16 ≥ 0
(−∞;−4>U<4;∞)
to był by pierwszy przedział, robie część wspólną czy sume?
14 lut 20:35
Godzio:
Rozpatrz takie przedziały:
1o (−∞,−4) ∪ (4,∞)
2o <−4,−3) ∪ (3,4>
3o <−3,3>
14 lut 20:41
Jeruzalem: A napiszesz jak do tego doszedłeś

? gdyby tego
2 tam nie było to bym pewnie dał sobie rade
14 lut 20:43
Godzio:

Rozpatrując po kolei przedziały okaże się że
dla (−
∞,−4) i (4,
∞) będzie taka sama wartość i dalej tak samo, zaznaczasz sobie przedziały
między miejscami zerowymi i liczysz
14 lut 20:46
Jeruzalem: dzięki i w każdym tego typu zadaniu robię w identyczny sposób ?
14 lut 20:52
Godzio: Raczej tak
14 lut 20:53
Bogdan:

y = |x
2 − 9| + |x
2 − 16|
Dla x∊(−
∞, −4>∪<4, +
∞): y = (x
2 − 9) + (x
2 − 16)
Dla x∊(−4, −3>∪<3, 4): y = (x
2 − 9) − (x
2 − 16)
Dla x∊(−3, 3): y = −(x
2 − 9) − (x
2 − 16)
14 lut 20:58
Jeruzalem: dzięki
14 lut 21:07