...
Karolcia xd: Podstawa trojkąta równoramiennego ma długość 4, a ramię ma długość 8. Oblicz promień okregu:
a) wpisanego w ten trójkąt
b)opisanego na tym trójkacie
14 lut 20:09
Bogdan:
a, b, c − długości boków trójkąta, P
Δ − pole powierzchni trójkąta,
R − długość promienia okręgu opisanego, r − długość promienia okręgu wpisanego,
| | abc | | 2PΔ | |
R = |
| , r = |
| |
| | 4*PΔ | | a + b + c | |
14 lut 20:17
MLODYCZ: a) P1=1/2*2{15}*4=4{15}
P2=1/2r(a+b+c) mamy tójkąt równoramienny więc (a+2b)
P2=1/2r(2*8+4)
r=8√15/20
14 lut 20:18
MLODYCZ: a opisanego wylicz ze wzoru który podał kolega
14 lut 20:19