zadanie na zachowanie pędu... :0
Bananowa: Z nieruchomej łódki unoszącej się obok pomostu wyskakuje Maciek z prędkością 3m/s. Maciek ma
masę 60 kg, a łódka 100 kg. Oblicz z jaką prędkością łódka odpłynie od pomostu.
14 lut 20:06
Mateusz: No własnie jak napisałas w temacie skorzystaj z zasady zachowania pędu i definicji pędu i
napisz co ci wyszło
14 lut 20:20
Bananowa: gdybym wiedziała jak to zrobić nie umieszczała bym tego zadania na forum...
14 lut 20:41
Mateusz: Nie chodzi o to żebyś odrazu wiedziała nikt nie wie wszystkiego chodzi o to abyś uwierzyła we
własne siły i coś spróbowała

zasada zachowania pędu:Jesli dobrze pamietam mowi nam że w układach odosobnionych tzn takich na
które nie działają żadne inne siły zewnętrzne(pochodzące od ciał nie należących do układu),pęd
całkowity układu będący sumą wektorową pędów poszczególnych ciał układu jest wielkoscią stałą.
a więc:
p
1=p
2 wiemy że p=mv odpowiednio podstawiamy
m
1v
1=m
2v
2
| | m | |
60kg*3 |
| =100kg*v 2 wyznacz z tego v 2 poradzisz sobie z wyznaczeniem  |
| | s | |
14 lut 20:52
zdesperowany student: 60*3+160*0=100*Vł
14 lut 20:54
Godzio:
a nie przypadkiem tak:
60 * 3 = (100 + 60) * v ?
14 lut 20:56
Bananowa: wyszło mi:
v( łódki)=180kg*m/s/100kg
v=1.8m/s
Dzięki
16 lut 20:36