rownanie wielomianowe
rejczel: 4x
3−13x
2−13x+4=0
rozwiedźcie mi to rownanie prosze

mysle ze dacie rade ;<
14 lut 20:06
MLODYCZ: w(−1)=−4−13+13+4=0
pozniej horner i jeszcze raz, później delta, pierwiastki i wszystko. Dasz rade?
14 lut 20:24
Bogdan:
4x3 − 13x2 − 13x + 4 = 0 ⇒ 4(x3 + 1) − 13x(x + 1) = 0
4(x + 1)(x2 − x + 1) − 13x(x + 1) = 0 ⇒ (x + 1)(4x2 − 4x + 4 − 13x) = 0
x + 1 = 0 lub 4x2 − 17x + 4 = 0
14 lut 20:28
rejczel: spoko chodziło mi o ta druga metode ktora użył pan Bogdam dziękuje panie Bogdanie

Hornerem
poszło mi raz dwa
14 lut 20:31
MLODYCZ: a to sory. Źle przeczytałem, myślałem że napisałeś rozwiążcie ;<
14 lut 20:31
rejczel: Spoko nie smutaj

z Twojego tez wyjdzie
14 lut 20:34