Rozkladanie wielomianu na czynniki
123: Rozłożyć wielomian na czynniki
(x2+x)4-1=0
5 lut 20:00
Mickej: (x
2+x)
4-1=0
((x
2+x)
2-1)((x
2+x)
2+1)=0
((x
2+x+1)(x
2+x-1)(x
2+x)
2+1)=0
dasz rade dalej
5 lut 20:05
123: Z (x2+x+1)(x2+x-1) mysle, ze Δ wystarczy sprobowac, z (x2+x)2+1) tez nic oprocz
delty nie przychodzi mi do glowy; z "+1" nie wiem co zrobic
5 lut 20:13
Eta: Witam ! pomoge Ci dalej!
Można tak :
(x
2 +x)
4 = 1 to x
2 +x = 1 lub x
2 +x = -1
x
2 +x - 1=0 lub x
2 +x +1=0
wpierwszym Δ= 5 w drugim Δ= - 3 --- brak rozw.
to
√Δ=
√5
to x
1 = ( -1 +
√5 )/2
x
2 = ( -1 -
√5/2 tyle są dwa rozwiązania
5 lut 20:27
Eta:
Ojjjj x
2 = ( -1 -
√5)/2 oczywiście
5 lut 20:28
Eta: Rozkład to chyba juz napiszesz!
5 lut 20:34
123: Dziekuje za pomoc. Niestety rozwiazanie nie jest mi samo w sobie potrzebne. Musze
rozlozyc podany wielomian na czynniki; wynik jest sprawa drugorzedna
5 lut 20:37
123: Umiem rozwiazac; rozlozyc - nie
5 lut 20:38
Mickej: ale moj sposób tez jest dobry
5 lut 20:41
123: jest dobry, o takie rozwiazanie mi chodzi - prosze jednak o dokonczenie, bo wiem, ze sam
dalej tego nie pociagne
5 lut 20:42
Eta:
( x2 +x +1) [( x2 +x)2 +1] ( x + 1 +√5)( x+1 -√5 )
tyle pozostałe bez rozkładu
5 lut 20:52