matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
asiunia;):
oblicz pole powierzchni całkowitej stożka o tworzącej 18 cm i kącie rozwarcia 120 stopni
14 lut 19:32
dero2005:
l = 18 cm
r
l
= sin 60° =
√
3
2
r =
l
2
*
√
3
= 9
√
3
P
c
= πr(l + r) = π*9
√
3
(18 + 9
√
3
) = 81π(2
√
3
+ 3) cm
2
14 lut 21:05