Stożek
Mroczny Halis: I)Kąt rozwarcie stożka ma miarę 60stopni,a wysokość stożka ma 15cm.Oblicz pole powierzchni
całkowitej stożka
II)Pole przekroju osiowego stożka jest trójkątem równobocznym o boku równym 8cm.Oblicz Pole
powierzchni bocznej stożka
To są 2 zadania nie są swoimi częściami
14 lut 19:08
michał: pomagam
14 lut 19:15
michał: H=15 cm
14 lut 19:26
michał: 1. Obliczamy tworzącą stożka
30= l*
√3/:
√3
l= 10
√3
14 lut 19:29
michał: 2. Obliczamy promień podstawy:
2r=l/:2
r=5
√3 cm
14 lut 19:31
michał: 3. Obliczamy pole podstawy i pole boczne
Pp=πr2 Pb = πrl
Pp=π(5√3)2 Pb=π*5√3*10√3
Pp=75π cm2 Pb=150π cm2
4. Obliczamy pole całkowite
Pc= Pp+Pb
Pc= 75π cm2+150π cm2⇒225π cm2
14 lut 19:35