zadania z treścią 921179
kolos: 1.Piotr jest o 3 lata starszy od Pawła i o 6 lat starszy od Gawła. iloczyn lat, jakie sobie
liczą Paweł i Jacek jest o 9 większy od iloczynu Piotra i Gawła. o ile lat starszy jest Piotr
od Jacka

2. W pokoju stoją taborety i stołki. Każdy taboret ma 3 nogi, a stołek 4. gdy na każdym stołku
usiądzie człowiek, wówczas wszystkich nóg jest 39. ile jest taboretów a ile stołków w tym
pokoju


POZDRAWIAM
14 lut 19:04
krecik:
Hehe .... takie łatwe i nikt nie rozwiązał?
21 gru 19:02
Aga1.: 1)
x− wiek Piotra
x−3 − wiek Pawła (Paweł o 3 lata młodszy od Piotra)
x−6 − wiek Gawła , x>6
y− wiek Jacka
(x−3)y−9=x(x−6)
(x−3)y=x2−6x+9
y(x−3)=(x−3)2 //:(x−3),
y=x−3
x−y=3
21 gru 22:03