logarytmy
gall anonim: Pyt 1. utknęłam z dwoma zadaniami w martwym punkcie i nie wiem co dalej..
1) logx(4x2+x−4)=3
po pewnych transformacjach wyszło mi:
(x2−1)(x−4)=0
2) log4−x216=2
no i tutaj również po obliczeniach wyszło:
x2(x2−8)=0
Co dalej należy zrobić Wynik w zad 1. =4 w zad.2 =0
Pyt. 2 jak należy rozwiązać równanie:
log4 2x−1 = log4 (4−x)
14 lut 18:58
zdesperowany student: pawni na lekcji nie mowila ze mozna opuscic logarytm jesli sa tego samego stopnia i wtedy tylko
liczysz po jego argumentach.
a zad 1 zlogarytmuj prawa strone i wszystko ładnie pojdzie w drugim nic nie trzeba logarytmowac
tylko przyrownac argumenty
14 lut 19:01
14 lut 19:02
gall anonim: Dzięki wielkie

Cóż opuszczam i nic mi nie wychodzi..
2x−1=4−x
2=(4−x)(x−1)
2=−x
2+5x−7
x
2−5x+7=0
Δdelta=25−28 = −3 a w odp. jest x ∊należy {2,3}
14 lut 19:08
ICSP: Skad ta 7?
14 lut 19:11
ICSP: 2 = (4−x)(x−1) ⇔ 2 = 4x − 4 − x
2 +x ⇔ x
2 − 5x + 6 = 0
x
1 + x
2 = 5
x
1 * x
2 = 6
wystarczy rzut oka aby zobaczyć że liczbę spełniające ten układ równań to 2 i 3. Policz deltę
aby sie upewnić

. Trening wymnażania nawiasów również mile widziany.
14 lut 19:13