pole trójkąta
Martaaa: Oblicz pole trójkąta ABC, jeśli:
a) A=(−2, −1), B=(7, 2), C=(3,4)
Znam wzór na obliczenie długości boków, tylko pani mówiła coś o wysokości, jak obliczyć jej
długość. Mówiła, że są dwa sposoby dłuższy i krótszy, ja jednak zgubiłam podrecznik i nie wiem
jak to zrobić.
Mam nadzieję, że mi pomożecie
14 lut 18:56
zdesperowany student: umiesz wyznaczniki?
14 lut 18:58
Martaaa: nie wiem w ogóle co to jest
14 lut 19:06
ICSP: Obliczyłaś już długości odcinków?
14 lut 19:08
kolej: nie wiem ja bym chyba obliczyla dlugosc podstawy ze wzoru na odleglosc miedzy punktami a
pozniej jeszcze dlugosc ktoregos z bokow i nastepnie wysokosc z pitagorasa... ale to pewnie
zle mowie
14 lut 19:09
Martaaa: chwila...
14 lut 19:09
zdesperowany student: sprawdz najpierw jaki to jest trojkat(prostokatny, rownoramienny, rownoboczny

musi to byc ktorys z nich
14 lut 19:12
ICSP: Zapewne to jeden z tych trójkątów jak nie to będziemy myśleć
14 lut 19:14
zdesperowany student: a jak nie to wyznacznik wszystko zniesie
14 lut 19:18
ICSP: Można również liczyć równanie prostej prostopadłej do drugiej prostej i przechodzącej przez
punkt. Później liczyć odległość prostej od punkty i mamy h.
14 lut 19:19
Martaaa: odległośc między punktami:
|AB|=10
|BC|=2
√5
|AC|=5
√2
i jest to trójkąt rozwartokątny. o ile sie nie myle
14 lut 19:26
ICSP: W takim razie wchodzimy z wzorek Herona

14 lut 19:28
Trivial: Najłatwiejszy sposób to wyznaczyć równanie prostej, odległość punktu od prostej (=h) no i
długość podstawy.
14 lut 19:29
ICSP: i oczywiście |AB| = √90
14 lut 19:31
Martaaa: no to jak mam wyznaczyć tą odległość od prostej? Bo ja w ogóle tego nie rozumiem
14 lut 19:32
Martaaa: sorry, równanie od prostej*
14 lut 19:33
ICSP: Najpierw wyznaczasz równanie dowolnej prostej. Funkcja liniowa się kłania.
Później równanie prostej do niej prostopadłej przechodzącej przez trzeci punkt. Następnie
obliczasz ze wzorku odległość punktu od prostej i masz h. Z tego liczysz p trójkąta.
14 lut 19:37
Martaaa: no ok, ale jak mam wyznaczyć rownanie dowolnej prostej?
bo ja tego całego działu za bardzo nie ogarniam.
y=ax+b
i mam sobie pod ten wzór dowolne punkty podstawić czy coś?
14 lut 19:39
Trivial:
A=(−2, −1), B=(7, 2), C=(3,4)
Jest taki wzór na wyznaczanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
k: (y − y
1)(x
2 − x
1) = (x − x
1)(y
2 − y
1) // tasiemiec

Wybieramy punkty np. A i B
k: (y + 1)(7+2) = (x + 2)(2+1)
9y + 9 = 3x + 6 /:3
3y + 3 = x + 2
−x + 3y + 1 = 0
|AB| =
√(7+2)2 + (2+1)2 =
√81+9 =
√90 = 3
√10
Odległość punktu C od prostej k:
| | |−1*3 + 3*4 + 1| | | 10 | |
h = d(C, k) = |
| = |
| |
| | √1 + 9 | | √10 | |
| | 1 | | 1 | | 10 | |
P = |
| |AB|*h = |
| * 3√10* |
| = 15.  |
| | 2 | | 2 | | √10 | |
Robiłem na szybko, mogłem gdzieś zrobić błąd.
14 lut 19:40
14 lut 19:41
Martaaa: Trivial zobaczyłam w odpowiedziach i jest dobrze, dzieki za pomoc wszystkim
14 lut 19:43