funkcja kwadratowa
Kasiula: wykresem funkcji f(x)=x2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W. Wyznacz współczynnik b
i c oraz podaj zbiór wartosci funkcji f.
a) W(o,o)
14 lut 18:49
ICSP: to jest o czy 0
14 lut 18:50
Mila: podaj wzory na obliczenie wspólrzednych wierzchołka
14 lut 18:51
Kasiula: zero
14 lut 18:51
14 lut 18:52
Kasiula: nie ma takiej strony
14 lut 18:55
Mila: podaj wzory na wspólrzędne wierzchołka
14 lut 18:56
14 lut 18:59
Kasiula: p=−b/2a q=−Δ/4a
14 lut 19:00
ICSP: dzięki Godziu za poprawkę
14 lut 19:00
Mila: W(0,0) p=0 q=0
−b/2a=0 b=0
q=−Δ/4a=0
Δ=0
b2−4ac=0 b=0
4ac=0
a=1 c=0
czyli y=x2
14 lut 19:04