sprawdzenie zadania
zdesperowany student: mam obliczyc granice
x
sin2x
korzystam ze
e
lnxsin2x=e
sin2x*lnx=e
g
g=lim
x−>0 lnx1/sin2x )korzytsam z del'Hospitala)=
| | sin22x | |
−limx−>0 |
| =
|
| | 2xcos2x | |
| | 2sin4x | |
−limx−>0 |
| =02=0
|
| | 4xsin2x+2cos2x | |
e
g=e
0=1
granica funkcji jest .
moglby ktos to sprawidz i pow czy jest dobrze a jak nie to gdzie mam blad?
14 lut 18:40
Trivial:
Proponuję najpierw troszkę uprościć.
x→0
g = lim x
sin2x = lim x
(sin2x/2x)*2x = lim x
2x = (lim x
x)
2
| | lnx | | | |
lim xx = lim exlnx = lim exp( |
| ) =H= lim exp( |
| ) = |
| | | | | |
= lim e
−x = e
0 = 1.
g = 1
2 = 1.
14 lut 19:10
zdesperowany student: nie rozumiem przejscia lim xsin2x2x={limxx}2
czyli moje rozwiazanie tez jest dobre?
14 lut 19:35