a to
kolej: rozłóż wielomian na czynniki W(x)=2x2+7x−4
14 lut 18:29
kolej: rozłóż wielomian na czynniki W(x)=2x2+7x−4
14 lut 18:36
Mila: sprawdzasz który z dzielników −4 podstawiony za x daje 0
x=−4
W(−4)=2*(−4)2−7*4−4=32−32=0
skoro −4 jest pierwiastkiem to wielomian dzieli sie przez x−(−4) czyli x+4
2x−1
2x2+7x−4 : x+4
−2x2−8x
−x−4
x+4
2x2+7x−4=(x+4)(2x−1)
14 lut 18:42
kolej: W(−4)=2*(−4)2−7*4−4=32−32=0 tego nie rozumiem
14 lut 18:57
kolej: aa juz rozumiem tylko zapomnialas o minusie ale dziekuje
14 lut 18:59
Mila: o jakim minusie ?
14 lut 19:16
kolej: to znaczy tam jest 7*(−4) a Ty napisałaś −7*4 jesli tak ma być to ok

tylko poprostu wzielam
to za błąd
14 lut 19:22
Mila: +7*(−4) =−28 =−7*4 nie chciało mi sie nawiasu pisac
14 lut 19:31